Skip to main content

Υπενθυμίσεις για ένα καλύτερο κόσμο

6 Σεπ 2022
  • Πίσω από την εύθραυστη φανταχτερή βιτρίνα του καταναλωτικού μας κόσμου δεν υπάρχει εργαστήριο σοκολάτας ή δώρων, υπάρχουν αμέτρητα πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής και φτάνει μόνο ένας ανόητος, ένας παλαβός ή ένας ψυχοπαθής για να δώσει τέλος στη ζωή στον υπέροχο πλανήτη μας.
  • Αν ο άνθρωπος ήταν το μοναδικό είδος ζωής στον πλανήτη δεν θα είχε καμία ελπίδα να επιζήσει περισσότερο από λίγα χρόνια.
    Τα άλλα ζώα του πλανήτη τα έφτιαξε η φύση για λόγους ισορροπίας και αρμονίας και προφανώς έχουν και αυτά το δικαίωμα να χαρούν τη ζωή.
    Το μέγεθος του πολιτισμού μας σχετίζεται απόλυτα από τη συμπεριφορά μας απέναντι στις άλλες μορφές ζωής και τα υπόλοιπα πλάσματα αυτού του πλανήτη.
  • Ο βαθμός ανοχής και αποδοχής στη βαρβαρότητα, στη νοσηρότητα και στον παραλογισμό των καιρών μας, εξαρτώνται και καθορίζονται πάντα, από το βαθμό των πλεονεκτημάτων και των προνομίων τα οποία καθένας απολαμβάνει…
  • Η αποχή από ένα διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό πολιτικό σύστημα, το οποίο αποτελούν επαγγελματίες και καριερίστες πολιτικοί, τεχνοκράτες υπαλληλίσκοι πολυεθνικών εταιρειών και μέσων μαζικής παραπληροφόρησης, είναι καθαρή πολιτική θέση και χρέος των αφυπνισμένων πολιτών που αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο.
  • Ο ανθρωποκεντρισμός και ο εγωκεντρισμός, σ’ ένα σύμπαν ενιαίο και αδιαίρετο, σ’ έναν πλανήτη όπου τα πάντα λειτουργούν αλληλένδετα και αλληλοεπιδρώντα, είναι δείγματα υψηλής κοινωνικής νοσηρότητας, που δεν επιτρέπουν την μετάβαση σ’ ένα νέο συμβιωτικό και βιώσιμο πολιτισμικό μοντέλο.
  • Το Οικονομικό μοντέλο της συνεχούς ανάπτυξης με οποιοδήποτε κόστος έχει επιβληθεί από ανθρώπους παρανοϊκούς και άσχετους με τη βιωσιμότητα σ’ έναν πλανήτη με πεπερασμένους φυσικούς πόρους.
    Το μοναδικό βιώσιμο Οικονομικό μοντέλο είναι ένα μοντέλο ισορροπημένης αφθονίας και άμεσης πρόσβασης όλων, το οποίο θα βασίζεται στις δυνατότητες αναπλήρωσης των υφιστάμενων φυσικών πόρων.
  • Έπειτα από τις αμέτρητες ανούσιες συγκρούσεις, τους ανόητους πολέμους ακατανόητου μίσους και τα ατελείωτα ποτάμια από το αίμα των αθώων ανθρώπων που πότισαν αυτή τη γη, είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι μονιασμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον όλοι.
  • Αυτή τη γη τη δανειστήκαμε από τα παιδιά μας. Το να την καταστρέφουμε, να την εξαντλούμε και να διαταράσσουμε την ισορροπία των συστημάτων της ισοδυναμεί με ανεύθυνη κλοπή του μέλλοντος των παιδιών μας και των επόμενων γενιών.
  • Το γεγονός της ολοκληρωτικής αποκοπής μας από τη φύση, για χάριν του υλιστικού, ανταγωνιστικού και υπερκαταναλωτικού “πολιτισμού” μας, είναι βέβαιο ότι θα μας οδηγήσει στον αφανισμό.
    Ο σχεδιασμός για ένα καλύτερο βιώσιμο κόσμο πρέπει να έχει ξεκάθαρα τις βάσεις του σε μια βαθιά ολιστική Οικολογική αντίληψη.
  • Οι Επιστήμες και οι Τεχνολογίες μπορούν να μας οδηγήσουν είτε στον “Παράδεισο” είτε στην “Κόλαση”. Εξαρτάται ποιος τις ελέγχει και τι σκοπούς εξυπηρετούν.
    Τα σύγχρονα παγκόσμια αδιέξοδα έχουν δώσει ήδη την απάντηση.
    Επιτελούν το σκοπό της ύπαρξής τους μόνο όταν εργάζονται για την πρόοδο της ζωής, τη βιωσιμότητα του πλανήτη και την επίλυση σημαντικών παγκόσμιων προβλημάτων, και όχι όταν εργάζονται για τα συμφέροντα κυβερνήσεων, πολεμικών βιομηχανιών και πολυεθνικών κερδοσκοπικών εταιρειών.
  • Τα κράτη σαν φορείς περιορισμένων συμφερόντων και οι κεντρικές συγκεντρωτικές εξουσίες έχουν οδηγήσει το ανθρώπινο είδος σε συνεχείς ανταγωνισμούς, επίδειξη δυνάμεων, ανισότητες και πολεμικές συγκρούσεις.
    Ένας καλύτερος κόσμος θα πρέπει να λειτουργεί σε μικρότερα τοπικά μεγέθη, αλληλέγγυα και συνεργατικά. Στόχος δεν είναι η υπεροχή και η κυριαρχία, στόχος είναι η αρμονία και η συμβίωση στο κοινό “σπίτι”.
  • Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ένας κόσμος γεμάτος από έξυπνες συσκευές και τεχνητή νοημοσύνη που θα απευθύνονται σε χαμηλής νοημοσύνης χειραγωγημένους ανθρώπους αλλά ένας κόσμος γεμάτος από νοήμονες και ηθικούς ανθρώπους στους οποίους δεν είναι απαραίτητες οι έξυπνες συσκευές για να αισθάνονται ευτυχία, ειρήνη και πληρότητα.
  • Ο νέος κόσμος θα γεννηθεί όταν οι αμέτρητοι οραματιστές και αγωνιστές του αντιληφθούν ότι αυτά που τους ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από όσα τους χωρίζουν και γίνουν επιτέλους μια δύναμη ενωμένη, υπολογίσιμη και ακλόνητη.
  • “Ποτέ δεν αλλάζεις τα πράγματα με το να πολεμάς και να συγκρούεσαι με την υφιστάμενη πραγματικότητα. Για να αλλάξεις κάτι πραγματικά δημιούργησε ένα νέο μοντέλο που θα κάνει το παλιό παρωχημένο και άχρηστο.”
    Bucky Fuller
  • “Στην αρχή οι άνθρωποι αρνούνται να πιστέψουν ότι ένα παράξενο νέο πράγμα μπορεί να γίνει, μετά αρχίζουν να ελπίζουν ότι μπορεί να γίνει, μετά αντιλαμβάνονται ότι μπορεί να γίνει, μετά γίνεται και όλος ο κόσμος αναρωτιέται γιατί δεν έγινε πριν από αιώνες.”
    Frances Hodgson Burnett

Υ.Γ. Ένας καλύτερος κόσμος θέλει πάνω απ’ όλα τόλμη και αλήθεια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ