Skip to main content

Είμαστε φτιαγμένοι για Τέχνες και για Επιστήμες

30 Ιαν 2022

Είμαστε φτιαγμένοι μονάχα για τέχνες και για επιστήμες.
Όλα τ’ άλλα έχουν να κάνουν μόνο με τις υφιστάμενες τεχνητές συνθήκες επιβίωσης που επιβάλλει το κυρίαρχο εμπορικό – οικονομικό σύστημα.
Παράγουμε και καταναλώνουμε, αγοράζουμε και πουλάμε…τα πάντα.
Μοιάζει παιχνίδι, monopoly
Το “παιχνίδι” όμως δεν είναι αθώο, είναι άγρια ανταγωνιστικό, άλλοι κερδίζουν άλλοι χάνουν, ποτέ δεν είναι όλοι κερδισμένοι, δεν προβλέπεται από τους όρους και τους κανόνες του και σ’ ένα τέτοιο σκληρό και άνισο “παιχνίδι” πιο χαμένος απ’ όλους είναι η ίδια η ζωή, οι αληθινές αξίες της ζωής, η ανθρωπιά.

Και το ερώτημα είναι, σε μια κοινωνία με ανήθικους και παράδοξους κανόνες πως να κάνει κάποιος αληθινή Τέχνη, πως να κάνει πραγματική Επιστήμη?

Είμαστε φτιαγμένοι μονάχα για τέχνες και για επιστήμες γιατί διαθέτουμε ένα πολύ ξεχωριστό δώρο απ’ τη φύση μας, τη φαντασία.
Η φαντασία μας είναι αυτή που σχεδιάζει νέους κόσμους, νέες δυνατότητες και προοπτικές, που εμπνέεται συνεχώς νέα οράματα και καλλιεργεί νέες αξίες.
Η φαντασία μας δημιουργεί τις τέχνες και τις επιστήμες κι αυτή δίνει μετά ώθηση στην περιέργεια, στον πειραματισμό, στην αμφισβήτηση, στο πάθος, στην έρευνα, στη δημιουργία και τη συνεργασία, για ν ασχοληθούμε βαθύτερα με την ουσία της ζωής και της ύπαρξης, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τις δυνατότητές μας, τα όριά μας, τον κόσμο γύρω μας, τη φύση και τα μυστικά της.

Όμως πως να κάνεις αληθινή Τέχνη και αποτελεσματική Επιστήμη όταν πάνω απ’ όλα αυτά υπάρχει παντού ένα καρτελάκι με την τιμή του “προϊόντος”, όταν κυριολεκτικά τα πάντα έχουν Εμπορευματοποιηθεί?

Πως να κάνεις Τέχνη κι Επιστήμη όταν προηγουμένως θα πρέπει να έχεις εξασφαλίσει το βιοπορισμό σου, να έχεις καλύψει τις βασικές καθημερινές σου ανάγκες?
Μπορούν οι Τέχνες και οι Επιστήμες να είναι ελεύθερες και αφοσιωμένες στον ουσιαστικό τους ρόλο όταν είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν μέσα σε μια καταναλωτική λογική, σε μια λογιστική λογική?

Η απάντηση είναι “όχι δεν μπορούν”. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον οι Τέχνες και οι Επιστήμες εξαρτούν την επιβίωσή τους από τους χρηματοδότες τους.
Όταν ο κάθε καλλιτέχνης και ο κάθε επιστήμονας θα πρέπει πρώτα ή παράλληλα με την τέχνη ή την επιστήμη, να εξασφαλίσει το βιοπορισμό του τότε δεν είναι ούτε ελεύθερος ούτε ήρεμος να εκφραστεί και να δημιουργήσει, τότε η φαντασία του, αυτό το βασικό του εργαλείο, είναι αναγκασμένη να λειτουργεί μέσα από πολλά ψεύτικα κοινωνικά φίλτρα, να αποδεχτεί ή να συμμορφωθεί με κατασκευασμένες συνθήκες, με ιδιοτελείς και ανήθικες σκοπιμότητες, με κατεστημένους παραλογισμούς και με δεισιδαιμονίες.

Όχι, δεν μπορείς να κάνεις Τέχνες και Επιστήμες μέσα σε μια κατεστημένη και λιμνάζουσα κοινωνία.
Οι Τέχνες και οι Επιστήμες είναι λουλούδια σπάνια και υπέροχα, αν το χώμα είναι φτωχό και ξηρό μαραίνονται ή βγάζουνε αγκάθια.

Δυστυχώς στη σύγχρονη κοινωνία οι Τέχνες και οι Επιστήμες είναι αναγκασμένες να κινούνται μέσα σε καθορισμένα πλαίσια, να προσφέρουν μονάχα το λίγο τους.
Δεν είναι ελεύθερες να “πετάξουν”, να σπάσουν τα όρια, να ανατρέψουν ριζικά καταστάσεις και συνθήκες.
Οι Τέχνες και οι Επιστήμες είναι χείμαρροι που μπορούν να συμπαρασύρουν τα πάντα, ν αλλάξουν τα πάντα, εξελίσσονται συνέχεια, έχουν δυναμική ροή, δεν χωράνε σε καλούπια, δεν γνωρίζουν πλαίσια, περιορισμούς και κατασκευασμένες συνθήκες.

Σήμερα οι Τέχνες είναι και αυτές προϊόντα προς κατανάλωση στα ράφια…κάποιος βάζει κάποιο κεφάλαιο, προσλαμβάνει, πληρώνει και περιμένει να “πουλήσει” για να εισπράξει και να βγάλει κέρδη…η ουσία της κάθε τέχνης έπεται…
Θα ήταν ίσως αδιανόητο σε μια υγιή κοινωνία, από νοήμονες και πολιτισμένους ανθρώπους, να πωλούνται οι πιο σπουδαίες μορφές έκφρασης κάποιου καλλιτέχνη αλλά…ως γνωστόν ούτε νοήμονες είμαστε ούτε πολιτισμένοι.
Σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό των σημαντικότερων μορφών τέχνης, του θεάτρου, της μουσικής, του κινηματογράφου, στοχεύει στην αληθινή αγωγή της ψυχής, στις πραγματικές αξίες και σε νέα οράματα.
Το μεγάλο κομμάτι της “πίτας” προσφέρει έργα επιφανειακής απόλαυσης και πρόσκαιρης εκτόνωσης ή διαφυγής, στοχεύει στη σκέψη και στα συναισθήματα και όχι στη νοημοσύνη και στην ουσία της ζωής, το μεγάλο κομμάτι δεν ενδιαφέρεται να σοκάρει, να ταράξει, να ξεβολέψει, προτιμά να νανουρίζει…

 

Οι Επιστήμες και οι Τεχνολογικές τους εφαρμογές, από την άλλη μεριά,  αποτελούν το βασικότερο στήριγμα, το σπουδαιότερο “εργαλείο”, σ’ ένα παγκόσμιο ελιτίστικο σύστημα ελέγχου και εξουσίας όλων των λαών, ολόκληρου του πλανήτη και του πλούτου του.
Σήμερα οι Επιστήμες και οι Τεχνολογίες λειτουργούν μέσα σε πολύ συγκεκριμένα αυστηρά και υποδειγμένα πλαίσια, τα οποία εξυπηρετούν μονάχα τα ιδιοτελή συμφέροντα και τα σχέδια της παγκόσμιας πλουτοκρατικής ελίτ, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες, με αφορμή τις ασύλληπτες δυνατότητες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, έχει στρέψει όλο της το ενδιαφέρον στη δημιουργία ενός νέου τεχνητού ψηφιακού κόσμου στον οποίο αυτή θα έχει τον απόλυτο έλεγχο.
Ενός κόσμου όπου τα ανθρώπινα πλάσματα θα έχουν μετεξελιχτεί σε κάτι μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογικών δυνατοτήτων, σε πλάσματα με ψηφιακά data ολοκληρωτικά διαθέσιμα σε αυτούς που θα τα κατέχουν.

Σήμερα οι Επιστήμες και οι Τεχνολογίες προσφέρουν αμέτρητα εντυπωσιακά προϊόντα, “έξυπνες” συσκευές και απίστευτες δυνατότητες μα οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο δυστυχισμένοι, φοβισμένοι, μοναχικοί και ανασφαλείς.
Οι Τεχνολογίες στηρίζουν απόλυτα τα συμφέροντα των πολυεθνικών του πετρελαίου, των όπλων, των φαρμακευτικών, της πληροφορικής, των δεδομένων και της επικοινωνίας.
Οι ιδιοκτήτες της σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας επενδύουν ακόμα και σε άλλους μακρινούς κόσμους όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι στη γη στερούνται ακόμα καθαρού πόσιμου νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, στέγης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τροφής.
Τι άλλο να σκεφτεί κανείς για να αντιληφθεί ξεκάθαρα ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά?

Πορευόμαστε σε πολύ περίεργες εποχές, εποχές σκληρές και καταστροφικές για τους περισσότερους ανθρώπους, για όλα τα υπόλοιπα πλάσματα, το φυσικό κόσμο και τα συστήματά του.
Πως αντιδρούν, τι προτείνουν οι Τέχνες, οι Επιστήμες και οι Τεχνολογίες σ αυτές τις εποχές?
Σιωπή, εσωστρέφεια, απογοήτευση, υπακοή, συμμόρφωση, ιδιωτεία, κανονικότητα, παραλογισμός, συνταύτιση με την εξουσία, συμπόρευση με το υπάρχον κατεστημένο.
Ξέχασα τίποτα?

Φυσικά.
Θα ήταν απαράδεκτο να λησμονήσουμε ότι μέσα σ’ αυτή τη νοσηρή κοινωνία του παράλογου, στους χώρους των Τεχνών, των Επιστημών και των Τεχνολογιών υπάρχουν και κάποιοι φωτεινοί άνθρωποι που αντιστέκονται με πάθος, με κάθε θεμιτό τρόπο, που αγωνίζονται να παραμένουν πάνω απ όλα άνθρωποι με ηθική και αξίες και να υπηρετούν την ουσία της τέχνης ή της επιστήμης τους ανοίγοντας “παράθυρα” γι αυτούς που λαχταρούν καθαρό αέρα.
Όπως σε όλους τους κοινωνικούς χώρους, έτσι και στις τέχνες και τις επιστήμες, κάποιοι πρωτοπόροι, καινοτόμοι, ριζοσπάστες, ασυμβίβαστοι, μα πάνω απ’ όλα άνθρωποι με αληθινές αξίες, τιμούν τη ράτσα δίνοντάς της κουράγιο κι ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να είναι και αλλιώς…

Η Τέχνη είναι η στέγη των ονείρων μας και η Επιστήμη η μόνη καθαρή πηγή για να πίνουμε να ξεδιψάμε.
Κι αυτό δεν πρέπει να το λησμονάμε, γιατί αυτή η λήθη οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά…

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ