Skip to main content

Καρλ Σάγκαν, ο “ποιητής” των άστρων

2 Μαρ 2022

“Μοιάζουμε με πεταλούδες που πεταρίζουμε για μια μέρα και νομίζουμε ότι θα είναι για πάντα.”

Θα ήμουν περίπου 18-20 χρονών όταν μαγεύτηκα κυριολεκτικά με τη σειρά Cosmos που έπαιζε τότε η τηλεόραση (ναι, τότε υπήρχε και εκπαιδευτική τηλεόραση…)που επιμελήθηκε αυτός ο τόσο ξεχωριστός και υπέροχος άνθρωπος ο Καρλ Σάγκαν.

Ήταν ένας απ’ αυτούς τους τεράστιους πρωτοπόρους επιστήμονες που αφήνουν μεγάλα και σπουδαία αχνάρια στο πέρασμά τους για να τα βρουν οι επόμενοι και να γίνουν λιγάκι πιο “πλούσιοι” κι αληθινά ευτυχισμένοι.

Ο Καρλ Σάγκαν ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος αστρονόμου και αστροφυσικού επιστήμονα, αφοσιωμένου ολοκληρωτικά στην ουσία και τους αληθινούς στόχους της επιστήμης, με την τόσο ξεχωριστή ικανότητα να εκλαϊκεύει με σχεδόν ποιητικό τρόπο την επιστήμη.

” Ζούμε σε μια κοινωνία, έλεγε, απολύτως εξαρτώμενη από την επιστήμη και την τεχνολογία, όπου σχεδόν κανένας δεν ξέρει τίποτα για την επιστήμη και την τεχνολογία.” και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο αυτός ο άνθρωπος αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή να μεταφέρει την επιστημονική γνώση κατανοητή και απλή στον κάθε απλό και συνηθισμένο άνθρωπο.

Είμαι σχεδόν απόλυτα βέβαιος ότι αν το παρακάτω βίντεο έπαιζε σε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια του κόσμου μας, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος για όλους τους ανθρώπους και ο υπέροχος πλανήτης μας δεν θα μετρούσε τόσες αγιάτρευτες πληγές.

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ