Skip to main content

Να είσαι Παρών

21 Ιαν 2022

Αν με ρωτήσεις πιο είναι το νόημα της ζωής, ποιος είναι ο λόγος που ερχόμαστε σ αυτό τον κόσμο, για όσες περιστροφές αυτής της γης γύρω από τον ήλιο αναλογούν στον καθένα μας, δεν θα μπορέσω να απαντήσω…
Νομίζω ότι μονάχα σκάβοντας ακούραστα όσο βαθύτερα γίνεται, ερευνώντας πίσω από τα φαινόμενα και πέρα από αυτό που φαίνεται, δίνοντας όλη την προσοχή μέσα στον πυρήνα του “είναι” και φυσικά πετώντας ασταμάτητα κάθε περιττό σκουπίδι που απόθεσε η κοινωνία στο νου, ίσως κάτι πολύ ξεχωριστό και πολύ δυνατό φανερωθεί, που θα κάνει το ταξίδι πιο φωτεινό, αληθινό και ουσιαστικό, πιο ειρηνικό και συμβιωτικό με τα πάντα…γιατί είμαστε τα πάντα και τα πάντα ζουν μέσα μας…

Σκάβοντας χωρίς σκοπό, χωρίς προσδοκία, χωρίς να περιμένεις ν’ ανταμειφθείς, ίσως βρεθείς σε μια ιδιαίτερη γωνιά του νου, που θα σου φανερώσει πολύ καθαρά και ίσως απρόσμενα κι ακάλεστα, ότι το σπουδαιότερο ίσως πράγμα σ αυτή τη ζήση είναι το να είσαι παρών όταν αυτή ρέει, όταν αυτή συμβαίνει, όταν εξελίσσεται μέσα σ ένα συνεχές άχρονο παρών, όπου αυτό το “όταν” είναι μονάχα ένα εφεύρημα, όπου ο χρόνος είναι επί της ουσίας κάτι ανύπαρκτο πέρα από τον κόσμο της ύλης…
Το να είσαι παρών σε κάθε στιγμή της ζωής είναι συγκλονιστικό και ίσως ασύλληπτο για ένα βαθιά διαμορφωμένο νου, είναι μια κατάσταση συνεχούς ενθύμησης που δεν σχετίζεται σχεδόν καθόλου με τα σύγχρονα πολιτισμικά μοντέλα, τις σύγχρονες στρεβλές “αξίες” και τα κυρίαρχα πρότυπα. Όλα αυτά, για την ακρίβεια, για κάποιο λόγο, λειτουργούν σχεδόν ολοκληρωτικά ενάντια και επιθετικά στο να είναι σε θέση κάποιος να είναι παρών στη ζωή του.

Το παγκόσμιο πολιτισμικό μοντέλο που κυριαρχεί, καλλιεργεί και διαμορφώνει ανθρώπους που ζουν την κάθε τους μοναδική στιγμή για να υλοποιούν στόχους του μέλλοντος, για ν’ αναζητούν την ευτυχία, ανθρώπους που ζουν την κάθε τους μοναδική στιγμή γεμάτοι από ενοχές, φόβο, περιορισμούς και υποδείξεις που έρχονται από το παρελθόν.
Την κατεύθυνση και την πορεία του κόσμου μας τη χαράζουνε οι ενοχές και οι δεισιδαιμονίες μας, οι υλιστικοί μελλοντικοί στόχοι και οι προσωπικές προσδοκίες μας…κάποιο παρελθόν και κάποιο μέλλον δηλαδή.

Γι αυτό το να είσαι αληθινά και ολοκληρωτικά παρών τη στιγμή που η ζωή κυλά είναι μια κατάσταση σπάνια και σπουδαία, γιατί εκείνη τη στιγμή ρέει ανεμπόδιστη η κοσμική ενέργεια σε κάθε διψασμένο σου κύτταρο.
Όμως να είσαι ολοκληρωτικά παρών σε κάθε στιγμή, όχι επιλεκτικά, όχι συμφεροντολογικά, να είσαι δηλαδή παρών είτε η στιγμή είναι όμορφη είτε άσχημη, είτε ευχάριστη είτε δυσάρεστη, είτε χαρούμενη είτε πονεμένη, να είσαι παρών, εκεί, με όλες σου τις αισθήσεις, μ ένα νου ξυπνητό, άγρυπνο, σε εγρήγορση.

Να είσαι παρών όταν οι πράξεις κάποιου βλάπτουν ή προκαλούν πόνο και καταστροφή, να είσαι παρών όταν συμβαίνει το έγκλημα κι η αδικία, όταν εκφράζεται η χαρά του άλλου και η ομορφιά του απλού.
Να είσαι παρών όταν χρειάζεται να πάρεις την ευθύνη, όταν χρειάζεται να παρέμβεις, ν ανοίξεις ένα νέο δρόμο, να προσφέρεις όπου υπάρχει ανάγκη.
Το να είσαι παρών, σε μια κοινωνία που κάνει τα πάντα για να ξεχνάς, είναι επαναστατικό και συγκλονιστικό.

Ο κόσμος που συντηρούμε και αποδεχόμαστε είναι δυστοπικός και επικίνδυνος γιατί απουσιάζουμε από εκείνες τις ενέργειες, τις επιλογές και τις αποφάσεις που τον κάνουν δυστοπικό και επικίνδυνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ