Skip to main content

Το πρόβλημα είναι συστημικό – αξιακό

21 Φεβ 2022

Το πρόβλημα της κοινωνίας μας, με μια πρώτη ανάγνωση, είναι σίγουρα συστημικό.
Χρησιμοποιούμε ένα σύστημα παραγωγής και διανομής του παραγόμενου πλούτου το οποίο, από τον τελευταίο περίπου αιώνα και μετά, παράγει μόνο προβλήματα, τα οποία όσο συσσωρεύονται και δεν επιλύονται, γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα και απρόβλεπτα.
Πριν από χιλιάδες χρόνια επινοήσαμε και εφαρμόσαμε ένα σύστημα, που στην πορεία των αιώνων, διαμόρφωσε άλλους από τους αρχικούς του στόχους, ανάδειξε πιο πολύ την ιδιοτέλεια, την απληστία και τα ατομικά οφέλη, γιγαντώθηκε κι έγινε ένα αχαλίνωτο, ανεξέλεγκτο και ανήμερο θηρίο, που σήμερα πλέον απειλεί άμεσα την ίδια τη ζωή, τόσο τη δική μας σαν είδος όσο και τη ζωή όλων των άλλων ειδών, τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος του πλανήτη.

Έπειτα από την μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανθρώπινη επανάσταση, τη Γεωργική Επανάσταση γύρω στο 10000 – 12000 πχ, που άλλαξε για πάντα τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και τις σχέσεις μας με τη φύση και τα συστήματά της, ακολούθησαν τρεις Βιομηχανικές Επαναστάσεις και μια τέταρτη που διανύουμε σήμερα, με ένα βασικό κοινό χαραχτηριστικό.
Ότι όλες αυτές οι επαναστάσεις, είχαν πάντα την ύλη και τα παράγωγά της, ως ύψιστες αξίες τους σε κάθε τους σχεδιασμό.
Και αυτό το κοινό χαραχτηριστικό είναι που στην ανεξέλεγκτη εξελικτική του πορεία οδήγησε τη ζωή στον πλανήτη σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο, γιατί αυτό που παραμελήθηκε, λησμονήθηκε και υποβαθμίστηκε ήταν η αξία και η ουσία της ίδιας της ζωής, η αξία της κάθε μορφής ζωής, όχι μονάχα της ανθρώπινης.
Αυτό λοιπόν δείχνει ότι στα θεμέλια του συστημικού προβλήματος υπάρχει πρώτα απ’ όλα ένα τεράστιο έλλειμμα αληθινών αξιών, ότι η ρίζα του συστημικού προβλήματος είναι αξιακή.

Και όταν αναφέρουμε την ύλη και τα παράγωγά της, εννοούμε και αναδεικνύουμε κυρίως δύο επινοημένες καταστάσεις, την έννοια της ιδιοκτησίας και το εμπορικό σύστημα. Όλα τα υπόλοιπα, τα χρήματα, ο καπιταλισμός, οι τράπεζες, το ατομικό κέρδος, ο καταναλωτισμός κλπ έπονται ως συνέπειες.

Αυτός λοιπόν ο “Πολιτισμός”, που έχει σαν αξιακή του βάση την ύλη και τα παράγωγά της, είναι ένας “Πολιτισμός” συνεχούς παρακμής, καταδικασμένος να αφανιστεί με μαθηματική ακρίβεια στο βάθος του χρόνου, καθώς εξαντλεί αλόγιστα τους φυσικούς πόρους της γης και δεν σέβεται τη ζωή και τα φυσικά συστήματα του πλανήτη.
Ένας τέτοιος “Πολιτισμός” παράγει συνεχώς αναίτιο πόνο και καταστροφή γιατί λειτουργεί εχθρικά και παρασιτικά και όχι συμβιωτικά και αρμονικά.

Τι πρέπει να γίνει για να αποφύγουμε τον αφανισμό?

Νοημοσύνη το λένε, μια κατάσταση που στον σύγχρονο άνθρωπο βρίσκεται σε βαθιά καταστολή.
Το ξύπνημα της νοημοσύνης ενός σημαντικού και υπολογίσιμου αριθμού πολιτών είναι ικανό να αλλάξει την αυτοκτονική κατεύθυνση του είδους μας, να εκθρονίσει από την κορυφή των αξιών μας την ύλη και τα παράγωγά της και να θέσει την αξία και την ουσία της ζωής, μέσω της πρώτης μας Αξιακής, πλέον, Επανάστασης.

Μια τέτοια επιλογή σημαίνει έναν ολοκληρωτικά νέο, ριζικά διαφορετικό, παγκόσμιο προσανατολισμό και παράλληλα την κατάργηση όλων των σχεδιασμών, των μοντέλων και των συστημάτων τα οποία απέτυχαν μη επιτρέποντας ή εμποδίζοντας τη ζωή να ανθίσει και να ευημερήσει.

Σόρρυ πλουτοκρατική ελίτ, σόρρυ ανθρωπομάζα, σόρρυ μικροκοσμικέ εαυτούλη, σόρρυ βολεμένε ανθρωπάκο της μεσαίας τάξης, αλλά άλλη επιλογή για να αποφύγουμε τον αφανισμό δεν υπάρχει.

Δύσκολα πράγματα?
Καταλαβαίνω…φαντάζουν ουτοπικά…που να τα χωρέσει ένα μυαλό γεμάτο περιττά σκουπίδια και συνήθεια…?
Πως να φανταστεί ο σημερινός άνθρωπος μια κοινωνία άμεσης πρόσβασης όλων σε όλα, μια κοινωνία χωρίς εμπόριο και χρήματα, μια κοινωνία όπου η τεχνολογία θα υπηρετεί τους πολίτες και όχι τις πολυεθνικές, μια κοινωνία χωρίς πολέμους, φτώχια, ανισότητες και ψέμα, μια κοινωνία συνύπαρξης με τα πάντα σ αυτό τον πλανήτη?

Το γεγονός είναι ότι οι σύγχρονες γενιές κρατούν κυριολεκτικά την τύχη της ανθρωπότητας στα χέρια τους και αυτό είναι κάτι που σε ολόκληρη της πορεία της ράτσας μας δεν έχει παρόμοιο προηγούμενο.
Οι γενιές αυτές έχουν στη διάθεσή τους όλα τα απαραίτητα εφόδια, τις επιστημονικές γνώσεις και τα τεχνολογικά εργαλεία για να κάνουν μια αξιακή και όχι οικονομική επανεκκίνηση, σαν αυτή που χρόνια τώρα σχεδιάζουν τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας και ελέγχου.

Είναι στο χέρι μας σε τι κόσμο θέλουμε να μεγαλώσουνε τα παιδιά μας και τι κόσμο θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές.
Οι λύσεις, σόρρυ, αλλά υπάρχουν…η άγνοια και η ανευθυνότητα είναι πλέον συνειδητή επιλογή.
Διανύουμε ήδη την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση όπου όλα μπορούν να συμβούν…τόσο η Κόλαση όσο και ο Παράδεισος…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ