The Re_value_tion Project

(Revolution on our Values)

Ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου σχεδόν όλοι, με κάθε τρόπο, κατανοούμε καθημερινά πόσο άδικος, σκληρός, άνισος και βάρβαρος είναι. Καθημερινά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι ζούμε σ’ έναν κόσμο γεμάτο συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα, έναν κόσμο που δυσλειτουργεί σε όλα του τα επίπεδα, παράγει αναίτιο πόνο και ακατανόητη πλέον δυστυχία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τα νοσηρά κοινωνικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο έντονα και το βιοτικό επίπεδο των λαών επιβαρύνεται όλο και περισσότερο εξ αιτίας της ακρίβειας, της φτωχοποίησης,  της ανεργίας και των στερήσεων σε βασικά αγαθά.
Ενώ την ίδια στιγμή το περιτύλιγμα του κόσμου μας είναι γεμάτο από φανταχτερά χρώματα, εντυπωσιακά σχέδια, νέες «ανάγκες» και μια ατελείωτη γκάμα από προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, έξυπνες συσκευές και ελκυστικές εφαρμογές.

Το χάος, η σύγχυση και ο χαμένος προσανατολισμός του είδους μας είναι ολοφάνερες συνθήκες, όπως ολοφάνερο είναι και ότι όλοι αρκούμαστε στις εύκολες και αναίμακτες διαπιστώσεις. Παθητικές διαπιστώσεις, και αυθαίρετα συμπεράσματα χωρίς επιστημοσύνη ή κάποιο ουσιαστικό και πρακτικό βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων εφικτών και βιώσιμων λύσεων. Και τις διαπιστώσεις ακολουθούν πάντα οι χωρίς ουσία ατελείωτες κατηγορίες προς πάσα κατεύθυνση . Κατηγορούμε και κρίνουμε πάντα ο ένας τον άλλον, οι αριστεροί τους δεξιούς, οι χριστιανοί τους μουσουλμάνους, οι φτωχοί τους πλούσιους, οι μη προνομιούχοι τους προνομιούχους και πάει λέγοντας, σε μια διαδικασία κενή και άχρηστη.

Λησμονούμε ότι αυτός ο κόσμος καθρεφτίζει τις δικές μας καθημερινές πράξεις και τις συμπεριφορές μας, ότι αυτός ο κόσμος που κατηγορούμε είμαστε εμείς οι ίδιοι. Λησμονούμε ότι εμείς είμαστε αυτοί που δεν αλλάζουμε με αποτέλεσμα και αυτός ο κόσμος να μην γίνεται καλύτερος. Και κάπως έτσι καμία ουσιαστική και ριζική αλλαγή δεν συμβαίνει, κανένα πρόβλημα δεν λύνεται οριστικά και οι φαύλοι κύκλοι της δυστυχίας και των αδιεξόδων επαναλαμβάνονται χωρίς σταματημό. Μόνοι ωφελημένοι πάντα, από τη δική μας άγνοια και ανευθυνότητα, αυτοί οι λίγοι που ελέγχουν και εξουσιάζουν τις ζωές μας και τον πλούτο αυτού του πλανήτη.

Το Re_value_tion Project θέλει να επικεντρωθεί, λιτά και ουσιαστικά, στη ρίζα που γεννάει όλα αυτά τα νοσηρά κοινωνικά φαινόμενα. Να φωτίσει κάθε πιθανή και εφικτή δυνατότητα για έναν κόσμο πολύ καλύτερο για όλους και για όλα.

Οι βασικές αιτίες που η κοινωνική «μηχανή» δυσλειτουργεί και παράγει συνεχώς προβλήματα δεν είναι τόσο αόρατες ή ακατανόητες, αρκεί να θέλει κάποιος να τις δει χωρίς προκαταλήψεις και προσκολλήσεις. Η σύγχυση, οι τεχνητές κρίσεις, τα διλλήματα και ο αποπροσανατολισμός είναι κατασκευασμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από αυτούς που δεν θέλουν να αλλάξει αυτός ο κόσμος ποτέ.

Ρίχνοντας μια βαθιά ερευνητική ματιά σ’ αυτό τον κόσμο, μια ματιά χωρίς προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα, θα δούμε αμέσως ότι όλα γύρω μας μοιάζουν να είναι μόνο οικονομία και αριθμοί. Όλα εμπόριο, όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται, τα πάντα. Άνθρωποι, ζώα, φυσικό περιβάλλον, πόροι, οικοσυστήματα, ακόμα και οι σχέσεις ή τα συναισθήματά μας, όλα είναι διαθέσιμα προς εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος, το ατομικό ή περιορισμένο κέρδος μιας ομάδας ανθρώπων, κάποιας επιχείρησης, κάποιου κράτους. Καθένας, είτε είναι φυσικό πρόσωπο είτε ομάδα, πόλη ή έθνος ολόκληρο, επιδιώκει με κάθε τρόπο να βρεθεί στη θέση εκείνη που θα του προσφέρει το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι κάποιου άλλου.

Το αποτέλεσμα αυτής της παρανοϊκής κατάστασης είναι να ζούμε σε μια κοινωνία καθαρά ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς ηθικές αρχές ή αξιακές αναστολές, που βρίσκεται σε διαρκείς και πολύμορφες συγκρούσεις, οι οποίες προκαλούν συνεχώς νέα προβλήματα σε όλο και μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η διαφθορά, οι ανισότητες, η δυστυχία, η φτώχεια, η εκμετάλλευση, το μίσος, η έλλειψη εμπιστοσύνης, η αδυναμία πρόσβασης σε απολύτως αναγκαία αγαθά, οι κάθε λογής σοβαρές ελλείψεις, η επιβολή, ο αυταρχισμός και η βία, αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής δισεκατομμυρίων πολιτών.

Δυστυχώς οι δοκιμασμένες τακτικές χειραγώγησης και αποπροσανατολισμού των μαζών, από τη μεριά των εξουσιαστών αυτού του κόσμου, που διαθέτουν τη δύναμη και τα μέσα, έκανε πάντα τους περισσότερους ανθρώπους να πιστεύουν ότι αν «επέλεγαν» κάποια άλλη ιδεολογία, κάποια άλλα πολιτικά πρόσωπα, άλλο κόμμα, ομάδα κλπ, ίσως τα πράγματα να γίνονταν καλύτερα, τα νοσηρά φαινόμενα να μειώνονταν. Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών έχουν δείξει ότι αυτή η οπτική είναι απόλυτα λανθασμένη και οδηγεί πάντα στην επανάληψη των ίδιων λαθών γιατί οι επιλογές αυτές δεν αμφισβητούν και δεν ανατρέπουν τις θεμελιώδεις βάσεις του κοινωνικού “οικοδομήματος” και της οργάνωσής του. Λέξεις και έννοιες όπως Δημοκρατία, Καπιταλισμός, Σοσιαλισμός, Ειρήνη, Ελευθερία, Επιλογή, Δίκαιο, Ισότητα, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Εργασιακά Δικαιώματα κλπ, είναι μονάχα προσχηματικές με μοναδικό σκοπό να κρατούνται οι μάζες διαρκώς απασχολημένες και αποπροσανατολισμένες προς κάποιο υποτιθέμενο στόχο.

Η συνεχής αυξανόμενη νοσηρότητα στις κοινωνίες μας καταδεικνύει με τον πιο σαφή και αδιαμφισβήτητο τρόπο το επαναλαμβανόμενο και συνεχιζόμενο, χωρίς ουσιαστικό λόγο πλέον, λάθος της ανθρωπότητας.
Διατηρούμε και αποδεχόμαστε ακόμα  την ύλη και τα παράγωγά της στην υψηλότερη θέση των αξιών μας σε βάρος της ζωής. Η ουσία της ζωής αλλά και σχεδόν όλες οι αληθινές, φυσικές και πανανθρώπινες αξίες που καλλιεργήθηκαν για αιώνες μέσα στον ανθρώπινο νου, παραγκωνίζονται, λησμονούνται, χάνονται και καταρρέουν όλο και πιο πολύ, συμπαρασύροντας μαζί και ολόκληρο το σύγχρονο πολιτισμικό μοντέλο.

Δεν φτάσαμε όμως τυχαία και ξαφνικά σε αυτό το σημείο. Χρειάστηκαν αιώνες εξελικτικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα. Εφαρμόστηκαν τεχνικές που αφορούσαν τη διαμόρφωση και τη χειραγώγηση του ατόμου, τις κοινωνικές σχέσεις και δομές, τις σχέσεις με το φυσικό περιβάλλον, με τους πόρους και τα αγαθά αυτού του πλανήτη. Επινοήθηκαν συνθήκες, νόμοι, κανόνες και περιορισμοί. Η γνώση της θνητότητας, ο φόβος και η ανασφάλεια, οι περιορισμένες τεχνικές δυνατότητες, ο εγωκεντρισμός και ο ανθρωποκεντρισμός, οι ενοχές, οι προκαταλήψεις και οι δεισιδαιμονίες που κατάφεραν τα κυρίαρχα θρησκευτικά δόγματα να φυτέψουν μέσα στον ανθρώπινο νου, η απληστία και η εξουσιαστική μανία μιας μικρής μα ισχυρής πάντα ελίτ πλουτοκρατών και κυβερνώντων, τύφλωσαν, κώφευσαν και αποπροσανατόλισαν την ανθρωπότητα σχεδόν στο σύνολό της.

Χωρίς καμία αμφιβολία η μεγαλύτερη και σημαντικότερη επανάσταση της ανθρωπότητας, μέχρι και τις μέρες μας, είναι η Γεωργική Επανάσταση γύρω στο 10.000 – 12.000 π.Χ. γιατί έδωσε την ευκαιρία να τερματιστεί σιγά σιγά η νομαδική και τροφοσυλλεκτική ζωή των ανθρώπων. Προσέφερε πιο σταθερή διαμονή, παραγωγή της τροφής, αύξηση του πληθυσμού, μεγαλύτερη ασφάλεια και κάλυψη των βασικών αναγκών.

Η Γεωργική Επανάσταση καθόρισε ολοκληρωτικά τη μορφή και τις σχέσεις των κοινωνιών μας και έθεσε τις βάσεις για μια ατελείωτη σειρά από νέες συνθήκες, συνήθειες, όρους και κανόνες που θα άλλαζαν οριστικά την καθημερινή ζωή. Ιδιοκτησία, ατομικός πλουτισμός, φεουδαρχία, ανταγωνισμός, βασικές αρχές εμπορίου, απληστία, εκμετάλλευση, κοινωνικές τάξεις και ατελείωτες επεκτατικές συγκρούσεις, είναι μερικές μόνο παράπλευρες συνέπειες της Γεωργικής Επανάστασης, οι οποίες στην πορεία των αιώνων πήραν τεράστια και σχεδόν ανεξέλεγκτη μορφή.

Τη Γεωργική Επανάσταση ακολούθησαν οι πολύ σπουδαίες Βιομηχανικές Επαναστάσεις, ξεκινώντας από τα μέσα του 18ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Τέταρτη Βιομηχανική και Ψηφιακή Επανάσταση, χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει και ποια θα είναι η επόμενη.

Το πολύ σημαντικό και καθοριστικό όμως σε όλες αυτές τις βιομηχανικές επαναστάσεις, που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε, είναι το γεγονός ότι όλες είχαν στη βάση όλων των σχεδιασμών τους την Ύλη και τα παράγωγά της, εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών ζωής και των σοβαρών στερήσεων στα αναγκαία αγαθά. Όλες ήταν καθαρά υλιστικές επαναστάσεις. Δεν διακρίναμε και δεν μπορέσαμε ν’ αντιληφθούμε σαν ανθρωπότητα το πού θα οδηγούσαν ακόμα και όταν οι πραγματικές ανθρώπινες αξίες και οι σχέσεις μας με τη φύση εκθρονίζονταν με ραγδαίο ρυθμό.

Ο λόγος που ο κίνδυνος αυτός δεν έγινε άμεσα αντιληπτός από τις μεγάλες και πλατιές μάζες είναι η καθολική χειραγώγηση που υπέστησαν, ο αποπροσανατολισμός και η εγκαθίδρυση στρεβλών προτύπων, που επέβαλε σε κάθε εποχή η ό,ποια εξουσιαστική και πλουτοκρατική ελίτ, η οποία είχε πάντα στα χέρια της τη δύναμη, τα επικοινωνιακά, παραγωγικά, εκπαιδευτικά και οικονομικά μέσα και φυσικά όλα τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Οι γενιές των ανθρώπων που ακολουθούσαν, απλά τοποθετούνταν πάντα στο ίδιο καλούπι που θα τους έκανε χρήσιμα και φθηνά εργαλεία για την πλουτοκρατική μηχανή.

Ο όρος Re_value_tion γεννήθηκε από τη συγχώνευση των λέξεων Revolution και Value (Επανάσταση και Αξία).

Όταν όλα τα συστήματα, όλα τα μοντέλα, όλες οι πολιτικές, θρησκευτικές κοινωνικές και οικονομικές ιδεολογίες που εφαρμόστηκαν ή προτάθηκαν μέχρι σήμερα, έχουν χωρίς καμία αμφιβολία αποτύχει να κάνουν τον άνθρωπο ευτυχισμένο, να δημιουργήσουν μια ειρηνική και συμβιωτική κοινωνία, μια κοινωνία αληθινά πολιτισμένη, όπου ο άνθρωπος, η φύση και η τεχνολογία θα μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά και βιώσιμα, τότε η μόνη ουσιαστική και υπεύθυνη επιλογή που έχουμε είναι να κάνουμε άμεσα κάτι που λησμονήσαμε και αγνοήσαμε να κάνουμε πριν πολλά χρόνια. Μια Αξιακή πλέον Επανάσταση, μια Επανάσταση πάνω στις θεμελιώδεις μας Αξίες, μια Επανάσταση που θα θέτει ξεκάθαρα και πάνω απ’ όλα την αξία της Ζωής στην ψηλότερη θέση όλων των αξιών και όλων των σχεδιασμών μας.

Και όταν μιλάμε για την αξία της ζωής δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση μονάχα την ανθρώπινη ζωή. Ο υπέροχος πλανήτης μας σφύζει από αμέτρητες μορφές ζωής σε γη, ουρανό και θάλασσα, από μια απέραντη, πανέμορφη και εντυπωσιακή διαφορετικότητα, μια ποικιλομορφία πλασμάτων, τα οποία οφείλουμε να σεβόμαστε και να φροντίζουμε, δίνοντας ένα οριστικό τέλος στη βάρβαρη εκμετάλλευση και την αναίτια δολοφονία τους.

Η ζωή στον υπέροχο πλανήτη μας είναι φτιαγμένη από τα ίδια «υλικά». Όλες οι μορφές ζωής αλληλοεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται. Όλα τα είδη αποτελούν μέρος της ίδιας αλυσίδας ζωής που αν διαρραγεί οι επιπτώσεις είναι απρόβλεπτες και επικίνδυνες.

Βάζοντας την αξία της ζωής στην υψηλότερη θέση των αξιών μας και την ύλη στη χρηστική μόνο θέση που της αξίζει, σημαίνει ότι αλλάζουμε ολοκληρωτικά, θεμελιακά και ριζικά κατεύθυνση σαν είδος. Σημαίνει ότι αλλάζουν οι σχέσεις μας με τα πάντα, ότι επιλέγουμε να εξελιχθούμε και να προοδεύσουμε βιώσιμα και αρμονικά με τη φύση της οποίας είμαστε μέρος.

Είναι προφανές ότι η αξία της Ζωής χρειάζεται να υποστηριχτεί και από άλλες σπουδαίες ανθρώπινες αξίες. Σχετικά με αυτό θα μπορούσαμε ίσως να αναφέρουμε και μόνο την Αγάπη, καθώς αυτονόητα η Αγάπη εμπεριέχει και όλες τις υπόλοιπες πανανθρώπινες αξίες όπως την Ελευθερία, την Ειρήνη, το Δίκαιο, την Αλληλεγγύη, την Εμπιστοσύνη, το Σεβασμό, την Αποδοχή και τη Συμπόνια.

Το Re_value_tion Project θέλει να κάνει ξεκάθαρο ότι κάθε άλλη επιλογή, πέραν μιας αληθινής Επανάστασης στις θεμελιώδεις Αξίες μας, είναι βέβαιο ότι θα έχει σαν συνέπεια την παράταση του αναίτιου πόνου και των ανόητων συγκρούσεων, την περαιτέρω επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων του πλανήτη.

Το βασικό πρόβλημα της κοινωνίας μας είναι συστημικό, μα αυτό το νοσηρό σύστημα στηρίζεται πάνω σε στρεβλές αξίες και άχρηστα πρότυπα. Οτιδήποτε κι αν χτίζουμε πάνω σε λανθασμένες αξιακές βάσεις και άχρηστα πρότυπα θα είναι πάντα καταδικασμένο να αποτυγχάνει.

Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή που καθορίζει το αν θα πορευτούμε βιώσιμα σαν είδος ή θα φτάσουμε στον αφανισμό. Η Τέταρτη Ψηφιακή Επανάσταση, την οποία ήδη διανύουμε, αν λειτουργήσει για το όφελος της ανθρωπότητας και της σχέσης μας με τη φύση αντί για τα επιχειρηματικά και εξουσιαστικά συμφέροντα, είναι βέβαιο ότι μπορεί να μας δώσει όλες τις απαραίτητες δυνατότητες για να τα αλλάξουμε όλα, για πρώτη φορά για το όφελος όλων.

Η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε αν θέλουμε να ζούμε στον «Παράδεισο» ή στην «Κόλαση». Μέχρι σήμερα η επιλογή μας ήταν η «Κόλαση» για τους πολλούς και ο «Παράδεισος» για τους λίγους. Το 1% σε βάρος του 99%. Καιρός να σοβαρευτούμε και να τολμήσουμε το μεγάλο άλμα! Μα για να το κάνουμε πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε και να παραδεχτούμε τον λανθασμένο δρόμο που πήραμε. Να εγκαταλείψουμε για πάντα ρόλους, συνθήκες, συνήθειες, πρότυπα, κοινωνικές δομές και παρωχημένες αντιλήψεις που βλάπτουν, που θέτουν σε κίνδυνο ή καταστρέφουν τη ζωή σε αυτό τον πλανήτη.

Το “κλειδί” που μπορεί να μας ανοίξει με ασφάλεια και ουσία την πόρτα σε ένα Νέο Σύγχρονο Πολιτισμικό Μοντέλο είναι αδιαμφισβήτητα η Τεχνολογία, μα το καθοριστικό ζήτημα σε αυτή την υπόθεση είναι τίνος το χέρι κρατά αυτό το κλειδί, το ποιος δηλαδή ελέγχει και κατέχει τη σύγχρονη Τεχνολογία.
Και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια της πλουτοκρατικής ελίτ και των κολοσσιαίων πολυεθνικών εταιρειών εξυπηρετώντας τα κερδοσκοπικά συμφέροντά τους, σε βάρος του πραγματικού ρόλου της που είναι η επίλυση των ανθρώπινων και περιβαλλοντικών προβλημάτων και η πρόοδος όλων ανεξαίρετα των ανθρώπων.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Re_value_tion Project θεωρεί ότι η Πρώτη Αξιακή Επανάσταση είναι η μόνη εφικτή και βιώσιμη πρόταση που μπορεί να οδηγήσει σε ένα πραγματικά νέο και βιώσιμο ανθρώπινο πολιτισμό. Το βασικό και κύριο αφήγημα που το Re_value_tion Project επιχειρεί να διαδώσει είναι το παρακάτω:

“Ένας πολιτισμός που στη βάση του σχεδιασμού του δεν έχει θέσει ξεκάθαρα και πάνω απ’ όλα την αξία της ζωής, είναι καταδικασμένος να παρακμάζει μέχρι τον πλήρη αφανισμό του.”

Το Re_value_tion Project θέλει να εργαστεί με κάθε διαθέσιμο πρακτικό και ουσιαστικό τρόπο γι’ αυτό τον σκοπό, για ένα αληθινά νέο πανανθρώπινο όραμα. Προσκαλεί κάθε άτομο ή ομάδα ανθρώπων, συλλογικότητα κλπ, που αντιλαμβάνονται αυτή την αναγκαιότητα να το στηρίξουν και να το εμπλουτίσουν, είτε με δικά τους άρθρα (δες στο “Στείλε το άρθρο σου”) είτε με άρθρα από άλλες σημαντικές ιστοσελίδες, χωρίς κανέναν περιορισμό ή προϋπόθεση πέραν της κατανόησης του λόγου ύπαρξής του.

Το Re_value_tion Project χρειάζεται να πλαισιωθεί και να υποστηριχτεί από οραματιστές, ακτιβιστές και επιστήμονες, από ανθρώπους που δεν είναι εγκλωβισμένοι στα σύγχρονα ιδεολογικά μαντριά και από κοινού, με οριζόντια συλλογική οργάνωση, να σχεδιάσουμε τα αποτελεσματικά επόμενα βήματα. Είναι αυταπάτη να θεωρούμε ότι οι χειραγωγημένες και εκφοβισμένες μάζες είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σημαντικότητα μιας τέτοιας επανάστασης. Οι μάζες θέλουν να πιστεύουν ότι την τελευταία στιγμή θα εμφανιστεί είτε ο Σούπερμαν είτε ο Θεός και θα μας σώσει από τον αφανισμό. Ποτέ στην ιστορία δεν βοήθησαν, ήταν πάντα μικρές ομάδες πρωτοπόρων και καινοτόμων ανθρώπων που έδειχναν το δρόμο.

“Οι μάζες ποτέ δεν λαχταρούν την αλήθεια. Αποφεύγουν τις αποδείξεις που δεν τους είναι ευχάριστες, προτιμώντας να αποθεώνουν το λάθος αν το λάθος είναι γοητευτικό. Όποιος είναι σε θέση να τους παρέχει ψευδαισθήσεις είναι εύκολα ο αφέντης τους, όποιος πάει να τους χαλάσει τις ψευδαισθήσεις γίνεται εύκολα θύμα τους.”

– Γκυστάβ Λε Μπον

Μια κρίσιμη μάζα πραγματικά αφυπνισμένων ανθρώπων, που πιστεύει με πάθος και ευθύνη στο ακατόρθωτο – αυτονόητο, είναι αρκετή. Ο κόσμος μας γινόταν πάντα καλύτερος από ξεχωριστά άτομα ή μικρές ομάδες ανθρώπων. Αυτή λοιπόν η κρίσιμη μάζα υπάρχει. Σήμερα πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους από όλους τους κατεστημένους θεσμούς και φορείς, από τους κυβερνώντες και τις κρατικές δομές. Αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν πια ότι τους κοροϊδεύουν και τους εκμεταλλεύονται, απλά δεν ξέρουν τι να κάνουν, με ποιούς άλλους, πώς…

Το πρόβλημα λοιπόν σήμερα δεν είναι αν αυτή η κρίσιμη μάζα υπάρχει και αν μπορεί να αγωνιστεί για έναν κόσμο καλύτερο. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ είναι βέβαιο πως υπάρχει, πως είναι μια υπολογίσιμη και αποφασισμένη δύναμη, δεν είναι συνδεδεμένη, δεν λειτουργεί ενωμένη και συλλογικά ή λειτουργεί σε πολύ μικρές αποκομμένες συλλογικότητες που από μόνες τους δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα κύμα ορμητικό και μεγάλο, ικανό να συμπαρασύρει μια κοινωνία παθητική και κουρασμένη σε ένα νέο όραμα.

Για το Re_value_tion Project είναι πρωτίστης και ζωτικής σημασίας η ενότητα και η συλλογική δράση αυτής της κρίσιμης μάζας που ήδη υπάρχει. Η απουσία αυτής της συλλογικής δράσης σήμερα είναι, κατά τη γνώμη μας, που κάνει τον κόσμο μας να φαντάζει τόσο δυστοπικός και αδιέξοδος.

The Re_value_tion Project

© , ReValuetion